Aquest cap de setmana si les circumstàncies foren les normals, hagueren donat inici les festes del poble d’Alqueria d’Asnar. Unes festes tradicionals amb molta repercussió en la comarca sobretot en la veïna població de Muro a causa de l’estreta relació que entre les dues poblacions existeix al llarg de la història.
En aquestes festivitats dedicades a Sant Miquel arcàngel la població de l’Alqueria realitza una magnífica entrada de moros i cristians que constituïxen sense cap dubte l’acte central d’aquestes.

Però la pregunta és: Des de quan es celebren els moros i cristians a l’Alqueria? Aquesta sembla una qüestió difícil de contestar, no tan sols en el cas d’aquesta població, si no en quasi totes aquelles que formen la nostra comarca. La falta de documentació, i el poc interés que els nuclis rurals suscitaven a la premsa del moment ens fan impossible als investigadors posar una data exacta. No obstant, durant la investigació sempre trobem documents interessants que en mostren unes dates aproximades.
Aquest és el cas de les festes de l’Alqueria d’Asnar. Fa uns anys vaig iniciar una recopilació de documentació històrica d’aquell poble perquè en ella viu part de la meua família. La recerca que va començar més per curiositat que per interés laboral i científic va donar prompte el seu fruit i vaig publicar diversos articles així com vaig participar en algun congrés per parlar de la història d’aquella població.
Entre tots els documents que vaig trobar destaquen unes poques notícies de premsa del segle XIX i XX entre les quals es troba la que hui presentem.
El dia 19 de setembre de 1878 el diari “El Costitucional” d’Alacant fa una breu referència a les festes de l’Alqueria d’Asnar. En dita notícia ens parla de la realització d’unes festes de moros i cristians destacant la realització d’una ambaixada, amb el seu corresponent “Alardo”.
Aquest acte, desaparegut en l’actualitat constituïa per aquella època l’acte més significant d’aquelles festes, però la importància d’aquest document va més enllà i és que gràcies a ell sabem que les festes de moros i cristians de l’Alqueria ja se celebraven l’any 1878 i que pareix que estaven totalment consolidades amb la realització d’una ambaixada i un alardo.
Per tant podem afirmar que ja des de mitjan segle XIX la població celebra festes de moros i cristians cosa que els situa entre una de les més velles de la comarca per darrere de Cocentaina i Muro.

Us deixe en aquest curt post la notícia de premsa i la capçalera del diari amb la data corresponent.
.