El quadre de la Mare de Déu recorre les cases, Agost de 1899.

Hui és el dia de la Patrona la Mare de Déu dels Desemparats. En unes circumstàncies normals la població estaria de festes i hui es realitzaria en honor a ella l’ofrena de flors, la missa major i la processó general. El que consisteix sense cap dubte en l’acte de fe públic més gran del nostre poble.


Però fins no fa tant de temps el culte públic o semipúblic a la Mare de Déu no es limitava a les festes patronals i en nombroses ocasions es realitzaven processons amb imatges de la Mare de Déu encara que no fora la titular, com solia passar en les festes d’algun barri, comunions etc…


Sense cap dubte el més recordat per tots els murers de certa edat era aquell acte on és portava a les cases particulars un quadre amb la imatge de la Patrona on romandria durant uns dies. No és la meua intenció fer una història d’aquest costum com que està suficientment documentada sobretot en el llibre de la nostra cronista Elia Gozálbez “Un Segle de Patronage” publicat al 2007 i en un article del llibre de festes del 2002 signat per Amparo Sanoguera Climent. Encara que si cal fer una xicoteta introducció.

Article on es parla de “Las mujeres cantoras de Muro”


Pareix ser que aquest quadre estava en un principi nou dies en cada casa i després en créixer el poble l’estança es va limitar a cinc i tres. Per traslladar el quadre es formava una petita comitiva on al capdavant anaven els xiquets amb una campana i després un grup de dones que portaven el quadre. La imatge era hostejada amb tots els honors en les cases. Mentre que el quadre estava en la casa, les veïnes del carrer acudien a la casa totes les vesprades a resar davant de la Mare de Déu, recitar poesies i inclús cantar alguna que altra cançó de lloança.
Dic tot axó, perquè com alguns sabreu aquests dies de pandèmia on l’activitat ha estat pràcticament paralitzada m’han servit per a organitzar un poc els meus arxius i he trobat algunes coses interessants encara que en tractar-se de notes soltes no poden ser motiu d’un article. No obstant les considerem importants i les publiquem per si algun altre investigador està interessat i també per a coneixement de la resta de la gent.

Quadre de la Mare de Déu amb la imatge destruïda en 1936. Aquest quadre es conserva a la sagristia de l’ermita de la Mare de Déu i era el que s’emprava en la dita tradició.


En aquesta ocasió parlarem d’un retall de premsa de l’any 1899, i més concretament de l’edició del diari “Las Provincias” del 28 d’agost d’aquell any. En un article anònim titulat “Crónicas veraniegas de Valencia a Benimarfull”, l’autor va desgranant a poc a poc el seu viatge cap als banys de Benimarfull per a passar l’estiu. D’aquesta forma relata com arriba a l’estació de tren de Muro i en entrar al poble sent el cant d’unes dones que prové d’una casa i que segons ell “… cantan una extraña oracion…”.

Fragment de l’article on apareix la referència a les dones mureres.


Quan s’apropa a veure què succeeix veu com les dites dones “… En caprichoso grupo…” és situaven davant d’un quadre adornat amb flors i fulles que ell identifica amb un sant.
Tal volta, el viatjant en veure el quadre des de la llunyania el confondria amb un sant però molt probablement es tractaria del quadre de la Mare de Déu que anava casa per casa i per tant estaríem amb la primera referència que es fa d’aquesta tradició fora de la nostra població.
Aquest costum va copsar al viatjant anònim tant que va decidir contar-ho en la seua petita crònica del viatge.


El que diu l’article sobre aquesta qüestió o podeu veure en la imatge anterior, encara que també vos deixem el pdf complet d’aquella edició de “Las Provincias” per si vos apeteix llegir l’article sencer (pàgina 2).

Corredor.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s