Una “Fake New” al Segle XIX. I la solidaritat del poble de Muro.

Una de les grans polèmiques viscudes durant els dies més durs de la pandèmia que estem vivim van ser, i encara son les “Fake News” o noticies falses.

Al igual que altres situacions que venen repetint-se en els temps actuals pareix que aquestes situacions son noves i que mai en la història havien ocorregut. Però res més lluny de la realitat. Els que treballem amb el passat sabem que axó no es així. Quantes vegades hem escoltat allò de que en temps anteriors es vivia millor? O que tot era més segur, que es vivia més feliç etc… Però si repassem documentació trobarem molts problemes repetits com són la corrupció, la violència, la malaltia entre altres. Inclús aquets problemes eren molt més greus en el passat que ara. Però la idealització del passat es molt típica entre els éssers humans, i sobre tot el més recent el que vam viure de joves o xiquets degut al desig que tenim de tornar enrere on les nostres vides no tenien preocupacions.  

Capçalera del diari el Serpis del dia 30 d’octubre de 1879

En el cas de hui, parlarem de les denominades noticies falses que estan molt de moda en l’actualitat, mostrant la primera “fake new” que hem trobat relacionada amb el nostre poble, encara que sabem que hi han més. I que va coincidir en el temps amb un altra noticia real que va demostrar el carcater solidari del nostre poble.

La noticia falsa va sorgir en el més d’octubre de 1879 i d’ella es va fer ressò els diari alcoià El Serpis en la seua edició del dia 30.

El segle XIX va ser una centúria molt complicada a Espanya i per extensió a Muro. Les guerres freqüents ( la del Francés i les Carlines) les sequeres, les crisis econòmiques, i les revolucions socials havien provocat el sorgiment de moltes partides de bandolers i rodamóns que saquejaven i inclús arribaven a assassinar a alguns vilatans sobre tot de la burgesia i clases altes encara que nigú estava fora de perill. Inclús en 1873 una partida de bandolers va arribar a segrestar en la casa consistorial a tot l’ajuntament de Setla fins que no proclamaren la república federal.  

Aquesta situació va fer que existira una espècie de psicosis entre la població que veia enemics en tots els llocs, i probablement siga l’orige de la noticia falsa.

Doncs be, al paréixer el 24 d’octubre de 1879 algú va alertar a la Guardia Civil de Cocentaina de que havia vist un grup d’unes 3 o 4 persones armades pels termes de Muro, Setla i Turballos. Amb la intenció de atrapar-los van eixir forces d’ordre públic de Muro amb la Guardia Civil de Cocentaina i Planes les quals després de recórrer el terme municipal van comprovar que es tractava d’una noticia falsa propagada segons la premsa del moment “ Por algun sujeto que se complace en ver alarmados los animos de las persones sensatas”  

Columna contant la falsa noticia

Però dóna la casualitat que aquesta noticia va coincidir amb una efemèride real, i es que eixe dia van arribar a Muro uns estudiants de la Universitat de València amb la intenció de recavar fons per als damnificats d’unes grans inundacions ocorregudes el 14 i 15 d’aquell més en el sud d’Alacant, Murcia i Almeria i que va ser coneguda com “La riada de Santa Teresa” i que encara a dia de hui consisteix en la crescuda més gran del riu Segura al seu pas per Oriola i Murcia.

Aquest acte va tindre molta repercussió a la nostra població arribant a arreplegar-se 406 reals (Alcoi va arreplegar 1228 sent la seua població de 32.497 habitants front els 3.395 de Muro).

I es que com remarca la noticia la comisió va comptar amb l’ajuda del rector, l’alcalde i el secretari de l’ajuntament els quals van acompanyar als postulants durant les dos hores que van estar a Muro. També va ser molt important l’aportació de José Senabre (l’advocat Senabre) que apart va oferir als postulants un refrigeri en sa casa abans de que es traslladaren a Cocentaina i Alcoi per continuar amb la recolecció.

Gravat de la riuada de Santa Teresa al seu pas per Múrcia realitzat per Gustave Doré.

Tal volta aquest acte de postulació havia sigut aprofitat per alguna gent per a difondre la noticia falsa dels bandolers. O aquells que la van difondre en realitat creien que existien de veritat?

Probablement mai o sabrem, el que si sabem es que els denominats “bulos” o noticies falses sempre han existit i com moltes altres situacions no són exclusives dels nostres temps.

Vos deixe el pdf sobre la noticia de l’ajuda de Muro per les inundacions.

Corredor.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s