A l’inici de l’estiu en va contactar un editor de llibres amic meu preguntant-me informació sobre el retaule antic de l’església parroquial de Muro, i és que un investigador de la veïna població de Cocentaina estava escrivint un llibre sobre els Corella, senyors de l’antic Comtat de Cocentaina i per tant senyors de Muro, i volia informació sobre el retaule de l’església.
Aquest investigador del qual no recorde el nom en va mostrar via WhatsApp una fotografia de l’altar major antic de Muro, però per a rés era el que ell buscava. La imatge en qüestió era la de l’altar construït en 1836 i ampliat a la tardor de 1935 i que va desaparéixer a primeries de la Guerra Civil. Sorprés li vaig comentar que per a res aquest era el retaule que ell buscava, que si que es veritat que era el retaule antic però que abans d’aquest va existir un altre encarregat al pintor Jerónimo Rodríguez de Espinosa i al daurador Jaime Terol en l’any 1605 i sufragat pels moriscs de Muro al cap d’avant dels quals els trobava Francesc Maçot.

any de realització 1605.
Vist axó en vaig comprometre a enviar-li les fotos de les taules que encara es conservaven, i inclús li vaig escriure els peus de fotos. Ell en compensació en va dir que m’inclouria en els agraïments, i en convidaria a la presentació del llibre. El llibre segons tinc enteses va presentar el passat dia 15 d’octubre i no vaig rebre cap invitació i tampoc se si estaré inclòs dins dels agraïments. Aquesta situació no és aliena a mi i als meus companys i moltes vegades ens ha passat que ens han demanat informació sobre la història del nostre poble de forma gratuïta on sols demanem que ens agraïsquen la informació o ens envien la publicació i mai es torna a saber res. Com a exemple d’aquesta situació citaré dos casos un fa ja més de 10 anys on se’m va demanar informació sobre l’advocat Senabre i on vaig haver d’enviar fins documentació d’arxiu i altra fa tan sols un any quan es van posar en contacte des de Murcia demanant-me informació sobre l’escultor murer Miguel Torregrosa en cap d’elles vaig rebre ni les gràcies. Però bé axó són tan soles anècdotes i a més crec que continuaré compartint la meua informació sobre la història de Muro amb la gent perquè pense que no és informació privativa meua sinó de tota la societat, i si la història no es divulga al cap i a la fi no serveix per a res.
Bo aclarit i reivindicat aquesta qüestió parlarem del que ens interessa, els retaules de l’altar major de l’església de Muro. En aquest xicotet post no vaig a parlar d’aquell altar financiat pels morics murers un poc abans de la seua expulsió i es que crec que existeixen suficients articles que parlen d’ell com el llibre “Historia de la Villa de Muro” de Francisco de Paula Momblanch, o l’article de la cronista Elia Gozálbez aparegut en les actes del congrés Conversos i Expulsats i que porta com a títol “Oposicion y sometimiento en una comunidad Marginada”. Per altra part el desaparegut periodista murer Jaime Solbes va escriure a inicis de la dècada dels 90 una serie d’articles on es donava la notícia de la restauració de les taules que encara es conservaven d’aquell altar i que aparegueren en les revistes de festes dels anys 1991 i 1992.
Per tant està suficientment estudiat i per investigadors més hàbils en la matèria i més experts que jo. Per tant parlarem d’aquell construït en 1837 i que va ser instal·lat una vegada finalitzat l’actual temple parroquial.

L’altar va ser construït per un arquitecte veí de Xàtiva el qual va copiar l’altar major de la Seu d’aquella població i que en l’actualitat encara es conserva. Més prop a la veïna localitat de Gaianes trobem l’altar major de la seua església molt similar a l’aspecte que en aquell moment tindria el nostre retaule.
No vaig a entrar en el post en una història detallada de la història d’aquest monument tristament desaparegut, sinó que vos deixaré un enllaç a un article meu publicat l’any 2015. El que si que vos comentaré es que quasi un segle després de la seua instal·lació el seu estat era un poc lamentable i es per aquesta raó que un ric veí de Muro, Rafael Gonzálbez Jover va sufragar una reforma i ampliació del retaule que va ser inaugurat el 4 de setembre de 1935 amb una gran celebració religiosa que va ser recopilada pel diari catòlic “Siglo Futuro”. Per a la celebració es van encarregar fotos de l’altar que es van repartir entre la població sent un important document gràfic, ja que és l’única imatge que tenim d’aquell magnífic monument.

A la sagristia de l’església de Muro existeix una d’aquestes fotografies però amb la peculiaritat que és de majors dimensions que les que es van repartir a la població i també perquè es troba acolorida a mà. Agafant-me aquesta imatge i segons documents de l’època he realitzat sobre una antiga foto d’aquell altar una neteja i acolorament per mitjans informàtics que ens puga encara que de forma un poc lliure apropar-nos a l’aspecte que tenia aquell primitiu altar que va desaparéixer durant els aldarulls de la Guerra Civil de 1936.
Corredor.