La processó de Corpus i les festes de Sant Josep al Muro de 1896.

La passada setmana vam celebrar a la població de Muro la festa en honor al Corpus Christi una festa que a la nostra població ve íntimament relacionada amb les denominades “Danses de Palacio” que es ballen precisament en honor al Santíssim Sacrament.

Aquesta festivitat és tal volta, una de les més arrelades i antigues de les que celebren en el món catòlic, ja que la seua introducció es va iniciar l’any 1208 encara que no va ser institucionalitzada com a festa oficial fins a l’any 1263 quan el Papa Urbà IV fa publica la butlla “Transiturus hoc mundo”. La festa del Corpus, va anant adquirint gran importància en el món catòlic com que en ella s’adora directament a Déu. És tant la seua importància que en moltes capitals i ciutats importants és considerada la festa més important, religiosament parlant, no obstant en el Cap i Casal és denominada com la Festa Grossa.

Tradicionalment pareix que en Muro la festa del Corpus no anat més enllà de la celebració de les Danses i que en l’actualitat, malgrat que estan vinculades al Santíssim, sembla que molts murers desconeixen aquesta connexió veient les danses tan sols com una tradició més oblidant el seu aspecte religiós.

Taulell del Sentíssim col·locat en el carrer la Gàbia i des d’on s’inicien les danses de Palacio

Per aquesta raó en l’actualitat es trobem que l’única manifestació purament religiosa que celebra Muro en honor al Corpus és la processó que any rere any protagonitzen els infants que han pres la comunió eixe any. Es tracta d’una processó senzilla i de curt recorregut, limitant-se aquesta als carrers més propers a la parròquia, en el que ve a denominar-se volta de la Vileta.

En ella, com hem comentat abans, participen quasi en exclusivitat les xiquetes i els xiquets que han rebut per primera vegada el Sacrament de l’eucaristia aquell any, els quals van acompanyats pels seus pares. Darrere tot, la custòdia portada a mà pel capellà i baix pal·li va fent diverses estacions en uns altars col·locats pel veïnat on es recitaran diverses oracions. Per tant estem davant d’una processó sense ostentacions i moltes pretensions i amb una molt baixa participació, però no sempre va ser així.

Molts veïns recorden com fins als anys 50 la custodia amb el cos de Crist estava acompanyada per diverses imatges de sants i com en alguna ocasió també eixia a possessionar el penó de l’adoració nocturna. D’aquesta processó tan sols es conserven algunes fotografies però gràcies a la fortuna fa uns anys vaig trobar una descripció detallada de com descorria i quins eren els participants d’aquesta desfilada.

El diari “Nuevo Alicantino” en la seua edició del 17 de juny de 1896, mitjançant un corresponsal veí de Muro, ens relata amb tot detall la processó del Corpus murer la qual segons ell “ …se celebró con mayor explendor (sic) y magnificencia, que los años anteriores…” . En aquesta descripció ens diu que al llarg del matí es van realitzar uns oficis dins de l’església i ja de vesprada a les 18.00 hores va donar inici la processó “… recorriendo las calles de costumbre…” Obria la desfilada la imatge del Sant Àngel Custodi seguit pels altres titulars dels carrers acompanyats pels seus corresponents clavaris, seguidament la confraria del Roser, la tercera orde de Sant Francesc, els membres de l’associació de Sant Josep i els membres de l’adoració nocturna. Tot seguit anava la custòdia que com a novetat per aquell any anava portada en andes per quatre rectors tancant la comitiva la corporació municipal i la banda de música. Segons el corresponsal van participar al voltant d’un millar de feligresos dintre dels quals no nomena cap infant de comunió.

Capella del Sagrari, amb la custòdia actual i la imatge de la Mare de Déu del Roser. Font: Facebook parròquia Sant Joan Baptista de Muro

En el mateix article es descriuen les festes de Sant Josep celebrades el 14 de març i organitzades per “La Asociación Josefina” destacant, curiosament, la realització d’una gran foguera, il·luminació a la Veneciana, vetlada musical, focs d’artifici, globus aerostàtics. La processó es va Realitzar el diumenge 15 portant-se el Sant damunt d’unes andes amb vint fanals de vidre.

A continuació i com ja és habitual en mi vos deixaré el pdf amb l’edició del Nuevo Alicantino perquè sigueu vosaltres mateix els que llegiu aquest important document de la nostra història més recent.

( La descripció es troba a la pàgina 3 del diari, baix el títol “Variedades” )

Corredor.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s