Les Festes de Sant Roc al s.XIX. Música i pólvora.

Com tots sabeu a l’arribada del mes de Maig Muro es vesteix de festa per celebrar les seues festes patronals en honor a la Mare de Déu dels Desemparats.

No vaig entrar en aquest post en l’inici d’aquestes festes degut a que a Muro trobareu investigadors més capacitats que jo per a explicar-vos aquest tema. Però tot pareix indicar que ja principis del segle XIX les festes ja es realitzaven. En 1822 pareix que ja es planta un castell com així ho constata Joan Josep Pasqual i Gisbert en els seus nombrosos estudis. 

Aquests son sense cap dubte les dades oficials, però la cultura popular sempre deia que aquestes festes ja es realitzaven en honor a Sant Roc, patró oblidat de la nostra vila, sense tindre cap referència documental.

A l’estiu de 2008 en una de les meues incursions a l’arxiu històric municipal vaig trobar un document de principis del segle XIX que ens parlava de les festes que es celebraven en Muro en Honor a Sant Roc i Sant Francesc de Borja, els quals en l’actualitat són encara patrons del poble però caiguts totalment en l’oblit.

Sant Roc, Patró de Muro des de 1647.
(Altar major de la Parròquia San Joan Baptista de Muro)

El citat document estava datat en 1804 i es trobava dins de l’apartat del jutjat i portava el següent títol: “Cuentas de los efectos y limosnas que entran en poder de Josef Vidal, su recaudador para las fiestas de San Roque y San Francisco de Borja”. En dits papers es detallen punt per punt els comptes de les festes dels dos patrons de Muro des de 1804 a 1806. Pareix ser que aquest document formava part de les proves per a un judici o una auditoria i es per aquesta raó per la que apareixia en la secció de jutjat.

Doncs bé, La importància dels documents descrits radica que en ella s’enumera tot el que feia falta per a desenvolupar aquestes importants festes i com es conseguien els diners casa per casa o s’arreplegaven fruits que després es venien per poder fer front a les celebracions.

Però l’apartat més important es el de les despeses ja que del seu estudi podem saber o al menys intuir quins actes es podien celebrar. Així doncs sabem que es celebraven cordaes degut a que es pagava una quantitat de diners a un coeter de Llutxent. Però també la música forma part important de la festa contractant-se una dolçaina i un tambor per a les celebracions del mateix mode que una banda de Música integrada per músics de Muro concretament el document diu textualment “ Doy en data dies y nueve libras pagadas a los músicos de esta universidad que se emplearon en dicha fiesta”. Aquest apunt es força important degut a que es tracta de la primera constatació d’una actuació de músics murers dins de la nostra població. Dic dins de Muro ja que com tots sabem en 1801 una banda murera va participar en les festes de la veïna localitat d’Albaida.

Sant Francesc de Borja, Patró oblidat de Muro.
(Altar major de la Pàrroquia Sant Joan Baptista)

Per altra banda en aquest document constatem que apart de les cordades també s’empraven els arcabussos en aquestes festes per a disparar els trabucs els murers vestien de militar en unes casaques que l’ajuntament venia als murers per tal de que foren uniformats, també l’ajuntament era l’encarregat de pagar la pólvora i les metxes de les armes. Provablement els trabucs s’emprarien en les processons com així ens constata en altres poblacions, però tampoc podem desestimar la idea d’un petit simulacre de batalla, paregut a les nostres actuals ambaixades.

Amb tots aquests components comprovem que les festes dedicades a Sant Roc i Sant Francesc de Borja eren molt importants, sent tal volta les més importants del moment. En elles trobem els components principals de les festes de moros i cristians, pólvora, música i homes amb uniforme, i encara que no trobem inicis suficients per a afirmar-ho, en altres llocs en menys indicis o assegurarien. Encara que si podem dir que aquestes festes són les predecessores directes a les festes que hui en dia celebrem en honor a la Patrona.

A continuació vos deixe en pdf l’article que vaig publicar en el seu moment en la revista de festes de 2009.

Corredor.

One thought on “Les Festes de Sant Roc al s.XIX. Música i pólvora.

  1. En el Carrer Triana tambe el día tres de maig es fa una ofrenda de flors en la creí,que al Matrix temps s’anomena la creí de Triana.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s